Hoe ga ik om met mijn emoties?
Wanneer je van je partner de boodschap krijgt dat hij of zij niet met je verder wil, zorgt dat voor veel emoties. Boosheid, verdriet, onmacht …
Contactverlies
Jullie willen als ouders alles goed regelen voor jullie kinderen tijdens en na de scheiding. Het contact tussen jullie en jullie kinderen hoort daarbij. Hiervoor maken jullie een ouderschapsplan met afspraken over de zorg en omgang.
Maar een scheiding is een tijd van veel verandering. Ondanks de afspraken kunnen er onzekerheden of veranderingen ontstaan. Jullie moeten samen zoeken naar wat het beste werkt voor jullie en jullie kinderen. Het is ook een emotionele tijd waarin het soms moeilijk is om goed te communiceren. Vaak komt dit na een tijdje weer goed, maar soms kunnen door miscommunicatie conflicten ontstaan die erger worden.
Conflict en contactverlies
Soms ontstaat een conflict waarin jullie elkaar niet meer begrijpen. Dit kan invloed hebben op het contact met elkaar en met de kinderen. Soms is de afstand tussen jullie zo groot dat één van jullie de kinderen niet meer kan of mag zien. Dit heet contactverlies. Contactverlies tijdens of na een scheiding is erg verdrietig voor zowel ouders als kinderen.
Contactverlies kan gevoelens van frustratie, woede en onmacht oproepen. Dit kan ervoor zorgen dat je als ouder naar de rechter of een instantie als Veilig Thuis gaat. Het is logisch dat je een oplossing zoekt om het contact snel te herstellen. Vaak ligt de oplossing in het contact tussen jullie als ouders. Jullie moeten een manier vinden om vrede te sluiten en samen verantwoordelijkheid te nemen voor het conflict. Dit kan alleen tussen jullie, met hulp van professionals, opgelost worden.
Hulp van professionals
Bij (dreigend) contactverlies kunnen jullie hulp van professionals inschakelen. Bepaal eerst waarmee jullie precies hulp nodig hebben. Denk na over wat jullie belangrijk vinden en wat belangrijk is voor jullie kinderen. Bij contactverlies: hoe ziet de bijdrage van beide ouders eruit als jullie het contact willen herstellen? Hoe concreter dit is, hoe beter een professional jullie kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan een wijk- of buurtteam in jullie gemeente. Als ouders er niet uitkomen, wil je ze snel helpen om te voorkomen dat de afstand groter wordt.
Elke situatie is anders. Binnen de hulpverlening zijn er verschillende mogelijkheden om jullie te ondersteunen met een aanpak die bij jullie past.