Als je nadenkt over scheiden

Een scheiding is ingrijpend Een scheiding is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Gevoelens van verdriet, boosheid en angst voor de toekomst kunnen het proces moeilijk maken. Als jullie beslissingen nemen op basis van verkeerde informatie of emoties, kan dat later grote gevolgen hebben. Probeer eerst samen afspraken te maken over hoe jullie het willen regelen. Maar als de communicatie tussen jullie moeilijk verloopt, je psychische klachten hebt of als jullie er samen juridisch niet uitkomen, is er altijd hulp die je kunt inschakelen. Het is belangrijk om die hulp op tijd te zoeken, zodat de problemen niet erger worden.

Relatietherapie

Als jullie erover nadenken om uit elkaar te gaan, kan het fijn zijn om hier met een derde persoon over te praten. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar het is beter om een onafhankelijk persoon hiervoor in te schakelen. Hiervoor kunnen jullie terecht bij een relatietherapeut. Ook als jullie al besloten hebben om uit elkaar te gaan, kan relatietherapie helpend zijn. Jullie liefdesrelatie is voorbij, maar jullie blijven samen ouders van jullie kinderen. De ouderrelatie blijft dus bestaan.

Hulp binnen je gemeente

Als jullie vragen hebben over wat er allemaal komt kijken bij een eventuele scheiding, kunnen jullie binnen je eigen gemeente direct laagdrempelig contact opnemen met het sociaal- of buurtteam. Dit team heeft veel kennis in huis om jullie te helpen bij de vragen die jullie hebben. Dit geldt voor zowel praktische vragen als meer emotionele vragen. Kijk op de website van je eigen gemeente voor meer informatie en hoe je contact kunt opnemen.

Psychische hulp

Jullie kunnen op verschillende manieren psychische hulp krijgen. Dit gaat vaak via een verwijzing van de huisarts. Behandeling van praktijkondersteuner van de huisarts, een psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. De basisverzekering vergoedt deze zorg. Maak hiervoor eerst een afspraak met je huisarts en bespreek wat er mogelijk is.

Mediaton

Als de communicatie tussen jullie niet goed verloopt en het niet lukt om samen afspraken op papier te zetten, kunnen jullie de hulp van een mediator inschakelen. De mediator neemt geen beslissingen, maar begeleidt het gesprek tussen jullie en zet de afspraken op papier. De mediator kan ook de scheiding voor jullie aanvragen.

Advocaat

Als de mediaton geen oplossing biedt, is het ook een optie om de hulp van een advocaat in te schakelen. De advocaat kan jullie beider belangen en de belangen van de kinderen behartigen. Mocht dat niet haalbaar zijn, kunnen jullie ook ieder apart een advocaat nemen.

Ondersteuning bij een complexe scheiding

Wanneer bovenstaande ondersteuning niet voldoende blijkt, kunnen jullie baat hebben bij intensievere hulp. Er zijn instanties gespecialiseerd in complexere scheidingen die jullie hierbij kunnen helpen. Lees hier verder welke dat zijn.

Boven