Geweldloze communicatie

Geweldloze Communicatie is een wereldwijd veelgebruikt model. Het helpt vaak bij het oplossen van conflicten en zorgt voor duidelijke communicatie op alle niveaus, zelfs bij ingewikkelde politieke conflicten. De theorie van Geweldloze Communicatie is ontwikkeld door psycholoog Marshall Rosenberg in de 20e eeuw. Hij schreef het boek "Geweldloze Communicatie".

Hoe werkt het model?

Geweldloze Communicatie gaat ervan uit er een behoefte zit achter alles wat wij wel of juist niet doen, zeggen of niet zeggen. Onze behoeften bepalen ons handelen. Als we dit beseffen en onze behoeften kennen, kunnen we ‘echt’ te luisteren, open spreken en handelen met respect voor ieders behoeften. Hierbij zijn een paar uitgangspunten belangrijk, namelijk: zonder oordeel, met empathie (inlevingsvermogen) voor jezelf én de ander en vanuit gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid met elkaar communiceren. Zo ontstaat er ruimte voor begrip en voor verbinding. Het doel is om op zoek te gaan naar gezamenlijke waarden en behoeften.

Geweldloze Communicatie bestaat uit vier stappen:

  • Waarneming
    Wat nemen we waar zonder oordeel?

‘Als je niet luistert, dan word ik boos’ in plaats van ‘Je bent stom als je niet luistert’/‘Het is stom als je niet luistert’/‘Je luistert nooit echt naar me’/‘Niet luisteren is slecht’.

  • Gevoel
    Hoe voelen we ons bij de waarneming zonder erover na te denken?

‘Verdriet/eenzaamheid/onzekerheid/angst’ in plaats van ‘ik denk dat je mij niet leuk meer vindt’/‘ik wil niet dat je niet meer naar me luistert’.

  • Behoefte
    Welke behoeften horen bij wat we voelen?

Behoeften zoals ‘Ik wil gehoord worden’.

  • Verzoek
    Welke concrete actie kunnen wij voorstellen om een win-win situatie te creëren?

‘Als we tegen elkaar praten, dan kijken we elkaar aan’.

Rollen van de dramadriehoek

Vaak geven we onszelf of de ander de schuld van een bepaalde emotie of een bepaald gevoel. Daardoor vervallen we gauw in bepaalde rollen waar we lastig uit kunnen komen. Dit wordt weergegeven in de zogenoemde dramadriehoek van aanklager, redder en slachtoffer.

Kijk op TA Academie voor meer informatie.

Zodra je in deze rollen vervalt, is er geen sprake meer van gelijkwaardigheid en wordt de eigen verantwoordelijkheid ontkent of overgenomen door iemand anders. Er vindt geen constructieve communicatie meer plaats. Als je je bewust wordt dat jij of jullie in deze rollen dreigen te vervallen, dan kan het model van Geweldloze Communicatie

Boven