Fiscaal partnerschap

Wie betaalt of krijgt belasting terug?

Er zijn twee opties: je moet betalen of je krijgt een teruggaaf

Er zijn 2 opties:

Je moet betalen

Als je samen met jouw ex-partner aangifte doet, krijgen jullie allebei een aanslag. Je bent verantwoordelijk voor het betalen van jouw eigen aanslag.

U krijgt een teruggaaf

Doe je samen aangifte en verdelen jullie de inkomsten en aftrekposten? Dan staat in jouw aangifte op het scherm ‘Verdelen’ wie van je geld terugkrijgt en hoeveel. Als je geld terugkrijgt, staat dat ook op jouw aanslag.

Meer informatie vind je bij de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/content/Wie-betaalt-of-krijgt-belasting-terug)

Dat hangt van jullie situatie af. Kies de situatie die voor jou geldt.

Meer informatie

Heb je nu een toeslagpartner? Kijk bij jouw situatie en lees vanaf welk moment jullie géén toeslagpartners meer zijn.

Meer informatie

Heb je niet het hele jaar een toeslagpartner of medebewoner? En stijgt het jaarinkomen van deze persoon na zijn of jouw vertrek? Dit inkomen telt ook nog mee over de periode voor het vertrek. Het kan dan gebeuren dat jij daardoor toeslag moet terugbetalen.

Meer informatie

Jouw toetsingsinkomen kan wijzigen als er iets verandert in jouw inkomsten of aftrekposten.

Meer informatie

Doordat jullie uit elkaar gaan, verandert jouw financiële situatie. Heb je een voorlopige aanslag? Dan krijg je waarschijnlijk te veel of te weinig belasting terug. Daarom is het verstandig om jouw voorlopige aanslag te wijzigen, zodra jouw financiële situatie duidelijk is. Zo voorkomt je dat je achteraf veel geld moet bijbetalen of terugkrijgt.

Meer informatie

Elke maand krijg je waarschijnlijk algemene heffingskorting. Maar na een scheiding verandert je situatie. Je gaat weer werken of krijgt een uitkering. Dan krijg je de algemene heffingskorting via je werkgever of uitkeringsinstantie. Je krijgt de algemene heffingskorting dan dubbel.

Meer informatie

Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Daar kun je meteen achter komen door een proefberekening te maken.

Meer informatie
Boven