Kinderalimentatie

Wie heeft er recht op de kinderalimentatie?

Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie de kosten voor de kinderen samen betalen. Verdient jouw ex-partner meer, of zijn de kinderen meer bij jou ? Dan heb je mogelijk recht op kinderalimentatie. Je krijgt dan een bedrag van jouw ex voor de verzorging van jouw kinderen.

Als kinderen de meeste tijd bij één van de ouders wonen, is er met de andere ouder een omgangsregeling afgesproken. De ouder waar de kinderen niet bij wonen is verplicht om financieel bij te dragen in de kosten. Dit is de kinderalimentatie.

Je hebt recht op kinderalimentatie als je ex-partner meer verdient of/en de kinderen meer bij jou zijn. Dit bedrag krijg je van je ex-partner en is voor de verzorging van jullie kinderen. Jullie stellen samen de hoogte van het maandelijkse bedrag vast. Als jullie er samen niet uitkomen, kan een mediator, advocaat of notaris hierin ondersteunen. Het is handig om de afspraken die jullie hierover maken, ook op de nemen in het ouderschapsplan.

Als jullie het lastig vinden om de hoogte van het bedrag te bepalen, kan hetLBIO (https://www.lbio.nl/berekenen-alimentatie/) jullie hierbij helpen. Een advocaat mag ook de hoogte van het bedrag bepalen. Je ex-partner betaalt de kinderalimentatie tot het kind 18 jaar is aan jou. Daarna gaat het bedrag naar het kind zelf. De kinderalimentatie stopt als het kind 21 jaar is. Als jullie samen bepalen dat de alimentatie langer doorloopt of eerder stopt, kan dat. Als een van de partijen het daar niet mee eens is, kan de rechter hier ook een uitspraak over doen, hierbij is een advocaat noodzakelijk.

De kinderalimentatie gaat elk jaar omhoog met een percentage, dat heet indexering. De ex-partner die betaalt moet de alimentatie met dit percentage verhogen. Je kunt ervoor kiezen om de indexering niet door te voeren. Dit moeten jullie dan samen hebben afgesproken in het scheidingsconvenant of overeenkomst. De indexering kun je hier berekenen.

Jullie moeten samen zorgen voor de kinderen. Gescheiden ouders moeten samen afspreken dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder.

Meer informatie

Jullie moeten samen een financiële regeling afspreken voor de verzorgen en opvoeding van de kinderen. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan beoordeelt de rechter het bedrag.

Meer informatie

Als kinderen de meeste tijd bij één van de ouders wonen, is er met de andere ouder een omgangsregeling afgesproken. De ouder waar de kinderen niet bij wonen is verplicht om financieel bij te dragen in de kosten. Dit is de kinderalimentatie. De alimentatie wordt uitbetaalt aan de ouder waar de kinderen wonen.

Meer informatie

De kinderalimentatie kan veranderen als de nieuwe partner stiefouder wordt of gezag krijgt over de kinderen. De nieuwe partner moet dan meebetalen aan het verzorgen van de kinderen. Hierdoor kan de kinderalimentatie lager of hoger worden.

Meer informatie

Hoe zit het met kinderalimentatie? Als ouders zijn jullie verplicht om jullie kinderen te onderhouden. Dat geldt ook als jullie uit elkaar zijn. Daarom betaal je soms kinderalimentatie. Dit is een bedrag dat je betaalt aan je ex voor de opvoeding en verzorging van je kind. Het Nibud geeft hier veel informatie over.

Meer informatie

Veranderingen in de omstandigheden van jou of je ex-partner kunnen gevolgen hebben voor de kinderalimentatie. Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als een van jullie van baan verandert of (opnieuw) trouwt. Er zijn vier stappen die je kunt zetten om je kinderalimentatie aan te passen.

Meer informatie
Boven