De partneralimentatie bedraagt maximaal vijf jaar. De termijn hangt af van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook zijn er nog enkele uitzonderingen die de termijn beïnvloeden. Lees verder over de regels op deze pagina van de Rijksoverheid.
Hoe lang betaal ik partneralimentatie?
De partneralimentatie bedraagt maximaal vijf jaar. De termijn hangt af van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ook zijn er nog enkele uitzonderingen die de termijn beïnvloeden. Lees hier verder over de precieze regels.
Als een van jullie niet genoeg inkomen heeft om te leven moet de ander bijdragen in de kosten. Na jullie scheiding hebben jullie nog onderhoudsplicht naar elkaar. Jullie kunnen samen afspraken maken over de partneralimentatie of de rechter bepaalt hoe hoog het bedrag is.
Meer informatieAls je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden. Het bedrag dat je daarvoor aan jouw ex-partner betaalt, heet partneralimentatie. Ook als je hebt samengewoond, kunnen jij en jouw ex afspraken maken over partneralimentatie. Dan gelden dezelfde belastingregels als voor ex-echtgenoten.
Meer informatieBij huwelijk of geregistreerd partnerschap moet je financieel voor elkaar zorgen. Ook na het einde van jouw relatie moet je dit nog een tijd doen. Je hebt recht op partneralimentatie in deze situaties samen.
Meer informatieSoms betaalt jouw ex-partner de alimentatie niet, of alleen een deel. Heb je een uitspraak van de rechter over de alimentatie? Dan kun je het LBIO om hulp vragen of een deurwaarder inhuren. Het LBIO kan ook helpen als jouw ex-partner in het buitenland woont.
Meer informatieBij de berekening van partneralimentatie wordt gekeken naar wat de een nodig heeft en wat de ander kan missen (draagkracht). Als een van beiden een nieuwe partner krijgt, kan de hoogte van de partneralimentatie veranderen.
Meer informatieAls jouw inkomen daalt, kan jouw alimentatie lager worden of stoppen. Je kunt dan met jouw ex-partner andere afspraken maken over jouw alimentatieplicht. Lukt dit niet samen? Dan heb je een mediator of advocaat nodig.
Meer informatie