Scheiden, hoe werkt dat?

Waar moet ik op letten nà de scheiding?

Wanneer je bent gescheiden, ligt er vaak een emotioneel heftige tijd achter je. De beslissing om uit elkaar te gaan, is moeilijk en doet pijn, ook als je degene bent die het initiatief heeft genomen.

Waar moet je op letten na de scheiding?

Na een scheiding ligt er een emotioneel zware tijd achter je. De beslissing om uit elkaar te gaan is moeilijk en doet pijn, ook als jij degene bent die het initiatief heeft genomen. Na de scheiding pak je allebei je eigen leven op en daarbij horen nieuwe afspraken over financiën, kinderen, inboedel, huis en andere praktische zaken. Na de scheiding kunnen ook nieuwe problemen ontstaan.

Veranderingen bij co-ouderschap

Als je hebt gekozen voor co-ouderschap, wonen de kinderen bij beide ouders. Jullie delen ook de kosten. Goed overleg is heel belangrijk om co-ouderschap te laten slagen. Houd er rekening mee dat kinderen het moeilijk kunnen vinden om steeds van plek te wisselen. Als ze ouder worden, willen ze zelf bepalen bij welke ouder ze zijn en hoe lang. Dit vraagt flexibiliteit en inlevingsvermogen. Co-ouderschap is in het belang van de kinderen. Daarom blijft goed overleg altijd belangrijk. Het belang van de kinderen is en blijft leidend bij veranderingen. Als jullie er samen niet uitkomen, schakel dan een professionele scheidingsmediator in.

Ouderschapsplan

Ouders zijn verplicht om samen een ouderschapsplan op te stellen. Ook zonder co-ouderschap blijven jullie samen verantwoordelijk voor de kinderen. Duidelijke afspraken zijn nodig om problemen in de toekomst te voorkomen. Deze afspraken gaan over bijvoorbeeld de zorg, opvoeding en alimentatie voor de kinderen. Het is in het belang van het kind om hierover met elkaar in gesprek te blijven. Helaas kunnen niet alle ouders de afspraken in het ouderschapsplan nakomen. Als een gesprek met je ex-partner moeilijk is, schakel dan de hulp in van een professionele scheidingsmediator. Uit onderzoek blijkt dat mediation een positieve invloed heeft bij een conflict over afspraken na de scheiding.

Financiële afspraken

In het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan is afgesproken of je na de scheiding kinder- en partneralimentatie moet betalen of ontvangen. De situatie kan na de scheiding veranderen, bijvoorbeeld door een andere baan of andere kosten. Ook het samenwonen met een nieuwe partner kan invloed hebben op de alimentatieverplichting. De alimentatie kan dan opnieuw worden vastgesteld. De wet schrijft voor dat partneralimentatie maximaal 12 jaar duurt.

Scheiden is inderdaad een grote stap en het vraagt veel moed. Het is begrijpelijk dat je twijfelt en aarzelt, omdat het veel veranderingen met zich meebrengt. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen hebben dezelfde gevoelens en twijfels. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens te delen met vrienden, familie, of een professional. Zij kunnen je ondersteunen en helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen tijdens dit proces.

Meer informatie

Een handig overzicht van alle papieren die je nodig hebt voor het regelen van je scheiding staat op de website www.alsjeuitelkaargaat.nl.

Meer informatie

Deze checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken als jij en je partner uit elkaar gaan.

Meer informatie

Je geloof trouw blijven en toch uit elkaar gaan kan door een scheiding van tafel en bed.

Meer informatie

Als je gaat scheiden, ga je ook je omgeving inlichten. Bijvoorbeeld je vrienden en familie. In dit artikel zetten we vijf tips op een rij.

Meer informatie
Boven