Woning

Uitkopen, hoe werkt dat?

Na een scheiding is het niet altijd nodig het huis te verkopen. Als je beiden eigenaar bent en wilt blijven wonen, dan zul je de andere eigenaar moeten uitkopen.

Na een scheiding is het niet altijd nodig het huis te verkopen. De een kan de ander uitkopen en volledig eigenaar van de woning worden.

Als je samen het huis hebt gekocht, ben je meestal samen eigenaar. Vaak heb je ieder de helft van het eigendom in handen. Als je de andere helft erbij kunt kopen, ben je volledig eigenaar. Je zal dan moeten betalen voor het deel dat je van je ex-partner koopt. Je moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport. Een makelaar kan hiermee helpen.

Meer informatie vind je bij de Belastingdienst.

Belangrijke wijzigingen in jullie situatie, moet je dat doorgeven aan de hypotheekverstrekker. Vaak is dat een bank. Daarom moeten op de hoogte gebracht worden van jullie scheiding.

Meer informatie

De overwaarde van jullie huis moeten jullie verdelen. Als jullie overwaarde hebben bij de verkoop van het huis krijg je te maken bij de Bijleen regeling.

Meer informatie

Meestal is de koper de eigenaar van de woning. Zijn jullie samen eigenaar, dan moet de woning verdeeld worden. Dat kan door verkoop of uitkoop.

Meer informatie

Bij een scheiding beslissen jullie samen wie de huurwoning krijgt. Soms moet de verhuurder het contract aanpassen. Komen jullie er samen niet uit? Dan beslist de rechter.

Meer informatie

Als jullie niet in de koopwoning blijven wonen, dan zul je de woning verkopen. Dit is een lastige afweging, met grote financiële gevolgen. Een adviseur kan je daarbij helpen.

Meer informatie

Gescheiden of uit elkaar gegaan? Check bij de Belastingdienst wie na de scheiding de hypotheekrente mag aftrekken.

Meer informatie

In de meeste gevallen niet. Er zijn uitzonderingen als jullie een bijzondere situatie hebben. Je kan dan bij de woningbouwvereniging om voorrang vragen.

Meer informatie
Boven