Co-ouderschap en financiën

Financiële afspraken bij co-ouderschap

Als jullie voor co-ouderschap kiezen, is het ook belangrijk om de financiële afspraken goed op te schrijven.

Als jullie allebei voor de kinderen zorgen en de kosten delen, kan één van jullie toch recht hebben op kinderalimentatie. Als de een meer verdient dan de ander, zorgt kinderalimentatie ervoor dat de lasten gelijk worden verdeeld

Bij co-ouderschap gaat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervan uit dat jullie kind in twee huizen woont. Hierdoor hebben jullie ieder recht op de helft van de kinderbijslag. Meestal wordt het geld wel naar één van de ouders overgemaakt en moeten jullie het zelf verdelen.

Als je een uitkering ontvangt, wordt na een scheiding het bedrag van de uitkering aangepast. Dit komt omdat je sommige kosten kunt delen met de mede-ouder.

De Belastingdienst kijkt bij wie jullie kinderen meer dan 6 maanden per jaar ingeschreven staan. Die ouder krijgt de heffingskorting. Mochten jullie beide in aanmerking willen komen op een heffingskorting, kun je een combinatiekorting aanvragen. Hiervoor is de voorwaarde dat jullie allebei een baan hebben.

Voor huursubsidie en de Wet Tegemoetkoming schoolkosten gelden dezelfde regels. De kindertoeslag en tegemoetkoming schoolkosten worden maar aan één ouder uitgekeerd.

Neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.

Het is belangrijk om van tevoren af te spreken welke kosten jullie verdelen en welke niet. De eigen kosten zijn de kosten die elk huishouden voor zichzelf maakt: huur, internet en boodschappen. Maar ook kosten die jullie apart voor jullie kinderen doen: speelgoed, dubbel schoolmateriaal of misschien een eigen fiets.

De kosten voor jullie kinderen kunnen jullie verdelen . Dit zijn bijvoorbeeld verzekeringen, (telefoon)abonnementen, contributies en schoolgeld.

Kosten kun je op verschillende manieren delen:

  • Naar draagkracht: de ouder met het hoogste inkomen betaalt dan het meeste. Hiervoor is regelmatig overleg nodig, want als het inkomen verandert, verandert de draagkracht. Voor deze manier van verdelen is het noodzakelijk om je inkomensgegevens te delen met de mede-ouder.
  • Naar het aantal dagen dat jullie kinderen bij elke ouder wonen.
  • Jullie betalen allebei de helft van de kosten.

Het kan handig zijn om samen een aparte bankrekening te openen voor de kosten voor jullie kinderen. Neem in het ouderschapsplan op welke kosten betaald moeten worden en hoeveel geld jullie op deze rekening zetten om die kosten te dekken. De kinderbijslag kan hier ook op gestort worden.

Boven