Waar kom ik straks van rond ?

Financiële zaken bij een scheiding

Bij een scheiding moeten jullie ook financiële afspraken maken. Dit is maatwerk, gebaseerd op jullie situatie, voorkeuren en inkomens. Een advocaat of mediator helpt hierbij. Zij denken bijvoorbeeld mee over alimentatie: wie betaalt hoeveel en hoe lang. Er is geen standaardoplossing, maar wel veel voorbeelden. Lees hier verder over de verschillende financiële zaken bij een scheiding.

Partneralimentatie

Dit is het bedrag dat je per maand aan je ex-partner betaalt of ontvangt van je ex-partner na de scheiding. Dit wordt gebruikt voor het levensonderhoud van jezelf of je ex-partner. Lees hieronder meer over de duur en de hoogte van de betaling:

Als jullie op of na 1 januari 2020 de scheiding hebben aangevraagd, is de duur van de partneralimentatie hetzelfde de helft van het aantal jaren huwelijk of geregistreerd partnerschap, tot maximaal 5 jaar.

Voorbeeld: zijn jullie 4 jaar getrouwd geweest? Dan duurt de partneralimentatieregeling 2 jaar.

Uitzonderingen:

  • Als jullie samen kinderen hebben, stopt de partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar wordt. Voorbeeld: zijn jullie 4 jaar getrouwd en is het jongste kind op moment van scheiden 4 jaar? Dan duurt de partneralimentatieregeling 8 jaar (= de tijd tot het jongste kind 12 jaar wordt).
  • Zijn jullie meer dan 15 jaar getrouwd/geregistreerd partner en ben je als ontvangende partij maximaal tien jaar jonger dan de AOW-leeftijd? Dan loopt de partneralimentatie totdat de ontvangende partij de AOW-leeftijd heeft bereikt.
  • Zijn jullie meer dan 15 jaar getrouwd/geregistreerd partner en ben je als ontvangende partij meer dan 10 jaar jonger dan je AOW-leeftijd én geboren op/voor 1 januari 1970? Dan duurt de partneralimentatieregeling 10 jaar.
  • Als er meerdere uitzonderingen op jullie van toepassing zijn, geldt de langste periode.

Als jullie voor 1 januari 2020 de scheiding hebben aangevraagd, gelden er andere regels. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

De afspraken over de partneralimentatie staan in het scheidingsconvenant. Als jullie er niet uitkomen, kunnen jullie een berekening van de hoogte aanvragen bij het LBIO.

De hoogte van de partneralimentatie hangt af van het inkomen en de vaste lasten van jullie allebei. Als jullie er samen niet uitkomen, kan een mediator jullie helpen met het maken van afspraken. Als dat ook niet lukt, kan een advocaat de partneralimentatie aanvragen bij de rechter.

Let op: De partneralimentatie gaat elk jaar omhoog met een percentage. Dat heet indexering. De hoogte van het bedrag dat je betaalt/ontvangt gaat elk jaar met dat percentage omhoog. Je kunt ervoor kiezen om de indexering niet door te voeren. Dit moeten jullie samen hebben afgesproken in het scheidingsconvenant of overeenkomst.

Partneralimentatie bij aangifte inkomstenbelasting: twee opties

  • Je ontvangt partneralimentatie van je ex-partner
  • Je moet de partneralimentatie in je aangifte inkomstenbelasting aangeven als inkomen.
  • Je mag het bedrag dat je aan alimentatie betaalt in je aangifte inkomstenbelasting aftrekken.

Meer informatie Partneralimentatie en uw belastingaangifte en toeslagen.

Kinderalimentatie

Dit is het bedrag dat één van jullie per maand aan de ander betaalt voor de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen.

Jullie gaan scheiden als partners, maar blijven altijd samen de ouders van jullie kinderen. Je hebt recht op kinderalimentatie als de mede-ouder van je kind meer verdient of/en de kinderen meer bij jou zijn. Jullie stellen samen de hoogte van het maandelijkse bedrag vast. Het is handig om de afspraken die jullie hierover maken, ook op de nemen in het ouderschapsplan.

Als jullie het lastig vinden om de hoogte van het bedrag te bepalen, kan het LBIO jullie hierbij helpen. Als jullie er echt niet uitkomen, mag een advocaat ook de hoogte van het bedrag bepalen. Tot jullie kinderen 18 jaar zijn, ontvangt de ouder de kinderalimentatie. Daarna gaat het bedrag naar jullie kinderen zelf. De kinderalimentatie stopt als jullie kinderen 21 jaar zijn. Als jullie samen bepalen dat de alimentatie langer doorloopt of eerder stopt, kan dat.

Let op: Ook de kinderalimentatie gaat elk jaar omhoog met een percentage, dat heet indexering. De ouder die betaalt moet de alimentatie met dit percentage verhogen. Je kunt ervoor kiezen om de indexering niet door te voeren. Dit moeten jullie dan samen hebben afgesproken in het scheidingsconvenant of overeenkomst. De indexering kun je hier berekenen.

Pensioen

Als jullie getrouwd zijn, hebben jullie volgens de wet allebei recht op de helft van het pensioen van je partner. Dit geldt voor het opgebouwde pensioen tijdens jullie huwelijk/partnerschap. Dit heet pensioenverevening.

  • Jullie kunnen ook voor een andere verdeling kiezen. Dit moet door een notaris worden opgeschreven in de huwelijkse voorwaarden/partnerschapsvoorwaarden. Een advocaat kan dit ook opnemen in het scheidingsconvenant. Dit kunnen jullie ook laten vastleggen als jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
  • Jullie kunnen kiezen om het pensioen te verrekenen met andere rechten, zoals bijvoorbeeld de partneralimentatie.
  • Jullie kunnen er ook voor kiezen om alleen jullie eigen opgebouwde pensioen te behouden. Hier kun je voor kiezen als jullie allebei evenveel pensioen hebben opgebouwd.
  • Jullie kunnen het pensioen ook splitsen in twee potjes. Ieder krijgt z’n eigen deel van het pensioen zodra je zelf recht hebt op pensioen. Dit heet conversie.

Als je niks regelt, dan geldt de wet.

Het is belangrijk dat jullie de scheiding binnen twee jaar doorgeven aan het pensioenfonds die het pensioenfonds uitkeert. De uitbetaling begint zodra degene die het pensioen heeft opgebouwd met pensioen gaat. Bij de Rijksoverheid kunnen jullie de verdeling van het pensioen doorgeven aan het pensioenfonds.

Bovenstaande regels gelden voor de meeste vormen van het ouderdomspensioen. AOW, lijfrente en nabestaandenpensioen hoeven jullie niet te verdelen.

Schulden

Als jullie schulden hebben, is het belangrijk om ook hier goede afspraken over te maken:

  • Maak een overzicht van wat jullie aan wie verschuldigd zijn. Schrijf ook de rente en de tijd die jullie nog hebben om de schulden af te lossen op.
  • Laat aan de schuldeiser(s) weten dat jullie gaan scheiden en dat jullie een plan maken om de schuld af te lossen.
  • Maak een plan hoe jullie de schulden gaan aflossen. Let hierbij op waar de schulden zijn gemaakt (creditcard/doorlopend krediet) en bepaal welke schulden als eerst afgelost moeten worden.
  • Koppel jullie plan terug aan de schuldeiser(s).
  • Houd in een overzicht bij wie wat heeft afgelost.
  • Als jullie getrouwd zijn, heeft de verdeling van de schulden ook te maken met de voorwaarden waaronder je getrouwd bent.

Vanaf 1 januari 2018
Vanaf 1 januari 2018 is iedereen in (beperkte) gemeenschap van goederen getrouwd. De schulden die je bezit op het moment van trouwen, blijven van jezelf.

  • Voor 1 januari 2018
    Wanneer je voor 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen.
  • Onder huwelijkse voorwaarden. Jullie hebben bij jullie huwelijk al vastgelegd hoe jullie de schulden verdelen.

Gerelateerde artikelen

NIBUD Rekentool: Geldplan Scheiden

Checklist Belastingdienst: wat moet ik regelen?

Boven