Woning

Samen de woning verkopen

Als jullie niet in de koopwoning blijven wonen, dan zul je de woning verkopen. Dit is een lastige afweging, met grote financiële gevolgen. Een adviseur kan je daarbij helpen.

Als je besluit de gezamenlijke woning te verkopen, kunnen er twee dingen gebeuren: je hebt een restschuld, of een overwaarde. Dit moet je samen verdelen. Bent je bijvoorbeeld voor 30% eigenaar? Dan krijg je ook 30% van de schuld of de overwaarde.

Let op!

Is er sprake van gemeenschap van goederen? Dan ben je altijd voor 50% eigenaar van het koophuis.

Belangrijk bij restschuld

Heb je tussen 28 oktober 2012 en 1 januari 2018 je woning verkocht? En ontstond toen een restschuld? Dan mag je de betaalde rente over die schuld maximaal 15 jaar aftrekken. Als de restschuld buiten die periode ontstond, dan mag je de rente over die schuld niet aftrekken. Lees hoe je de restschuld berekent.

Belangrijke wijzigingen in jullie situatie, moet je dat doorgeven aan de hypotheekverstrekker. Vaak is dat een bank. Daarom moeten op de hoogte gebracht worden van jullie scheiding.

Meer informatie

De overwaarde van jullie huis moeten jullie verdelen. Als jullie overwaarde hebben bij de verkoop van het huis krijg je te maken bij de Bijleen regeling.

Meer informatie

Meestal is de koper de eigenaar van de woning. Zijn jullie samen eigenaar, dan moet de woning verdeeld worden. Dat kan door verkoop of uitkoop.

Meer informatie

Bij een scheiding beslissen jullie samen wie de huurwoning krijgt. Soms moet de verhuurder het contract aanpassen. Komen jullie er samen niet uit? Dan beslist de rechter.

Meer informatie

Na een scheiding is het niet altijd nodig het huis te verkopen. Als je beiden eigenaar bent en wilt blijven wonen, dan zul je de andere eigenaar moeten uitkopen.

Meer informatie

Gescheiden of uit elkaar gegaan? Check bij de Belastingdienst wie na de scheiding de hypotheekrente mag aftrekken.

Meer informatie

In de meeste gevallen niet. Er zijn uitzonderingen als jullie een bijzondere situatie hebben. Je kan dan bij de woningbouwvereniging om voorrang vragen.

Meer informatie
Boven