Vraag & Antwoord

Alles wat je moet weten over Scheiden in Groningen

vragen.original

Scheiden, hoe werkt dat?

Scheiden is inderdaad een grote stap en het vraagt veel moed. Het is begrijpelijk dat je twijfelt en aarzelt, omdat het veel veranderingen met zich meebrengt. Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Veel mensen hebben dezelfde gevoelens en twijfels. Het kan helpen om je gedachten en gevoelens te delen met vrienden, familie, of een professional. Zij kunnen je ondersteunen en helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen tijdens dit proces.

Meer informatie

Een handig overzicht van alle papieren die je nodig hebt voor het regelen van je scheiding staat op de website www.alsjeuitelkaargaat.nl.

Meer informatie

Deze checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken als jij en je partner uit elkaar gaan.

Meer informatie

Kinderen

De kinderen vertellen dat jullie uit elkaar gaan is de moeilijkste stap die jullie moeten nemen in het scheidingsproces. Elk kind reageert anders, maar wees voorbereid dat het een verdrietig en beladen moment gaat worden.

Meer informatie

Als ouders uit elkaar gaan zie je vaak dat kinderen even stil staan in hun ontwikkeling. Wanneer jullie zonder ruzie en strijd uit elkaar gaan gaat het al snel weer goed met jullie kinderen. Vaak zie je dat het na twee jaar weer zo goed gaat als voorheen. Als jullie kinderen een lange tijd in een huis wonen met veel spanning en ruzie kan het na de scheiding soms zelfs beter gaan met hen.

Meer informatie

Met de meeste kinderen gaat het na verloop van tijd weer redelijk tot goed. Maar als kinderen een lange tijd geconfronteerd worden met ruzie, spanning en strijd kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn.

Meer informatie

Ouderschapsplan

De gedachte dat papa en mama niet meer bij elkaar willen zijn, is voor een kind heel verdrietig. Duidelijke afspraken helpen daarbij. Die moeten ouders vastleggen in een ouderschapsplan.

Meer informatie

Ouders van minderjarige kinderen moeten bij een scheiding afspraken vastleggen in een ouderschapsplan. In overleg kunnen deze afspraken ook gewijzigd worden.

Meer informatie

Co-ouderschap na een scheiding regel je in een ouderschapsplan. Hierin spreek je af dat je allebei evenveel voor de kinderen zorgt. Soms moet je dit plan naar de rechtbank sturen.

Meer informatie

Bezittingen verdelen

Marina is een ouder met ervaring. 'Wij zijn door het huis gaan lopen met stickers. Dat klinkt misschien kinderachtig, maar het werkte heel goed. Zo wisten we van elkaar wat de ander graag mee wilde nemen. Zo bleek het wel mee te vallen dat we waarde hechten aan dezelfde spullen. Van de spullen met waarde hebben we een lijstje gemaakt. Ik bleef in het huis wonen waardoor ik bijvoorbeeld de TV mocht houden. Ik heb mijn ex-partner hiervoor geld gegeven.'

Meer informatie

De spullen van jullie kinderen hoef je niet te verdelen. Deze zijn namelijk van de kinderen. Als de kinderen straks twee slaapkamers krijgen is voor hun fijn als ze zelf nieuwe spullen mogen uitkiezen.

Meer informatie

Veel gezinnen hebben een of meerdere huisdieren. Als jullie uit elkaar gaan moet je ook wat afspreken over de huisdieren. Wie blijft er voor jullie huisdier zorgen? Jullie kunnen een omgangsregeling afspreken.

Meer informatie

Na de scheiding

Wanneer je bent gescheiden, ligt er vaak een emotioneel heftige tijd achter je. De beslissing om uit elkaar te gaan, is moeilijk en doet pijn, ook als je degene bent die het initiatief heeft genomen. Je pakt allebei je eigen leven weer op en daarbij horen nieuwe afspraken over financiën, kinderen, inboedel, huis en andere praktische zaken. Ná de scheiding kunnen nog kwesties opdoemen.

Meer informatie

Rechten

Bij scheiden of uit elkaar gaan komt veel kijken. Hoe is dat wettelijk geregeld? Waar moet je aan denken? Welke stappen moet je zetten?

Meer informatie

Er komt veel kijken bij een scheiding. Het is belangrijk om heldere afspraken te maken en een scheiding juridisch goed te regelen. Lees hier verder over zeven belangrijke stappen in dit proces.

Meer informatie

Een huwelijk kan alleen ontbonden worden door een rechter. Om de rechter te vragen de echtscheiding uit te spreken, moet er een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank.

Meer informatie

Geld

Scheiden of uit elkaar gaan, is vaak emotioneel. Daarnaast moet voor de scheiding veel geregeld worden. Het is belangrijk om gemaakte afspraken goed vast te leggen in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant. Ga wel na of de afspraken die je maakt gevolgen hebben voor je belasting en toeslagen.

Meer informatie

Er is veel dat je moet regelen bij een scheiding, ook voor de belasting en de toeslagen. Via deze checklist van de Belastingdienst zet gemakkelijk op een rijtje wat jij moet regelen.

Meer informatie

Het NIBUD heeft een tool ontwikkeld waardoor je makkelijk zelf een persoonlijk inzicht krijgt in wat er verandert rondom jouw geldzaken en een scheiding. Kijk hier eens verder.

Meer informatie

Kinderalimentatie

Jullie moeten samen zorgen voor de kinderen. Gescheiden ouders moeten samen afspreken dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder.

Meer informatie

Jullie moeten samen een financiële regeling afspreken voor de verzorgen en opvoeding van de kinderen. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan beoordeelt de rechter het bedrag.

Meer informatie

Als kinderen de meeste tijd bij één van de ouders wonen, is er met de andere ouder een omgangsregeling afgesproken. De ouder waar de kinderen niet bij wonen is verplicht om financieel bij te dragen in de kosten. Dit is de kinderalimentatie. De alimentatie wordt uitbetaalt aan de ouder waar de kinderen wonen.

Meer informatie

Partneralimentatie

Als een van jullie niet genoeg inkomen heeft om te leven moet de ander bijdragen in de kosten. Na jullie scheiding hebben jullie nog onderhoudsplicht naar elkaar. Jullie kunnen samen afspraken maken over de partneralimentatie of de rechter bepaalt hoe hoog het bedrag is.

Meer informatie

Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, ben je verplicht om elkaar na de scheiding te onderhouden. Het bedrag dat je daarvoor aan jouw ex-partner betaalt, heet partneralimentatie. Ook als je hebt samengewoond, kunnen jij en jouw ex afspraken maken over partneralimentatie. Dan gelden dezelfde belastingregels als voor ex-echtgenoten.

Meer informatie

Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap moet je financieel voor elkaar zorgen. Ook na het einde van jouw relatie moet je dit nog een tijd doen. Je hebt recht op partneralimentatie in deze situaties samen.

Meer informatie

Fiscaal partnerschap

Dat hangt van jullie situatie af. Kies de situatie die voor jou geldt.

Meer informatie

Heb je nu een toeslagpartner? Kijk bij jouw situatie en lees vanaf welk moment jullie géén toeslagpartners meer zijn.

Meer informatie

Heb je niet het hele jaar een toeslagpartner of medebewoner? En stijgt het jaarinkomen van deze persoon na zijn of jouw vertrek? Dit inkomen telt ook nog mee over de periode voor het vertrek. Het kan dan gebeuren dat jij daardoor toeslag moet terugbetalen.

Meer informatie

Woning

Belangrijke wijzigingen in jullie situatie, moet je dat doorgeven aan de hypotheekverstrekker. Vaak is dat een bank. Daarom moeten op de hoogte gebracht worden van jullie scheiding.

Meer informatie

De overwaarde van jullie huis moeten jullie verdelen. Als jullie overwaarde hebben bij de verkoop van het huis krijg je te maken bij de Bijleen regeling.

Meer informatie

Meestal is de koper de eigenaar van de woning. Zijn jullie samen eigenaar, dan moet de woning verdeeld worden. Dat kan door verkoop of uitkoop.

Meer informatie
Boven